Feesten
In 2018 hebben we het concept “Ronkel découverte” ontwikkeld. Wij nodigen de buurt en omgeving uit om de rijkdom van onze omgeving te ontdekken. De ontdekkingsactiviteiten worden geanimeerd door de Ronkelaars.






We hebben een 2019 editie georganiseerd. De edities van 2020 en 2021 zijn in het gedrang gekomen door de gezondheidscrisis.
En 2022 verliep prima!
Op het programma:
- Brood bakken op de boerderij,
- Demonstratie van een molenaar met zijn molensteen,
- Proeverij van brood met streekproducten,… en niet te vergeten het ijssalon,
- Bezoek aan en uitleg over de bijenkorven,
- Demonstratie van het bijeenbrengen van schapen door honden,
- Ontdekking van het collectieve kippenhok (RonkelEi) en de collectieve moestuin (ronkelPatat),
- Uitleg over de werken aan de ring: de acties van het RonkelComité





















Met speciale dank aan :
Séverine : https://www.laglacedemmeseverine.com/
Stefaan Willems om de in Kobbegem geproduceerde streekwijn ’t Hoogveld te ontdekken : https://www.facebook.com/tHoogveld/
Mark Vanden Houte en zijn vrouw voor hun demonstratie met hun graanmolentje : https://www.mot.be/en/
Hoeve Keymeulen voor zijn kazen : https://www.kaasboerderij.be/
Carina en Freddy met hun honden en schapen
Philippe Veldeman voor de fotoreportage
…en aan de vele leden van het RonkelComité en vrienden die hebben geholpen om deze dag tot een succes te maken!

Op 7 juli 2024 was het feest van het Ronkelhof in volle gang :
We begonnen al om 6:30 uur met het opzetten van de bewegwijzering en het voorbereiden van de deegballen voor het bakken van brood.


Om 10:30 uur was alles klaar om de feestgangers te verwelkomen: na een bezoek aan de welkomststand liet Mark, molenaar van HET MOT, ons zien hoe je graan maalt om meel te krijgen.


We schoven de 55 deegballen in 6 minuten in de oven.


Tijdens het bakken van de broden ontbraken de activiteiten niet: onze bar met lokale producten was geopend, en je kon je laten verleiden door lokaal handwerk.


Geert liet ons zijn cider uit Kobbegem proeven, evenals de t’Hoogveld wijn uit Relegem.

Bastien van Mannekenfiets, legde ons uit hoe we onze fiets moeten onderhouden en kleine reparaties kunnen uitvoeren.


Het was tijd om de broden uit de oven te halen en vervolgens naar de presentatie en prijsuitreiking te gaan van de inrichtingsprojecten rond het Ronkelhof door de studenten Tuin- en Landschapsarchitectuur van de ERASMUS Hogeschool.






De kinderen werden ook verwend met een insectenanimatie door Sil van de RLBK, en natuurlijk was het team van clowns onder leiding van Baudouin aanwezig, die van de gelegenheid gebruik maakte om het collectieve kippenhok te bezoeken.






Daarna gaf Yves een animatie over de honingbij met behulp van een educatieve bijenkast, gevolgd door een workshop composteren.


We sloten af met muziek van de band Kensya, vergezeld door Natacha op de contrabas.





Ons feest in de pers : https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240730_92382508
Op 29 juni 2025 hebben we het grote feest van het Ronkelhof mogen meemaken.
De voorbereidingen… nu al feestelijk!




Et c’est parti!
Uitzonderlijk dit jaar: Koetsrit getrokken door twee Brabantse paarden, tot groot genoegen van jong en oud (bedankt Annelies en het team) en de contrabas van Natacha in harmonie met deze prachtige paarden.






begeleide wandeling georganiseerd door RLBK



Bodding en granola workshop met Hilde


Demonstratie van een molenaar met zijn molensteen (molenaar Het MOT)

Inschieten en bakken van brood op de ouderwetse manier in de oude houtoven




Zang- en Grimeworkshop met Myriam



Beslaan van 2 Brabantse paarden door Geert, de hoefsmid

«Portion Mixte » concert : muzikale reis van de jaren 60 tot nu



Honingbij animatie met Ibrahim, Münevver et Arthur



Animatie over bestuivende insecten met RLBK


Stand Natuurpunt


Compost, groenten en ecologische tuinierenworkshop met Yves


De tentoonstelling over de geschiedenis van het RonkelComité

De clowneske zwerftochten van Félicien Monssieur


En om onze smaakpapillen te prikkelen:
Stand met lokale wijn van’t Hoogveld in Relegem


De ijscrème van Madame Séverine


Patricia’s zelfgemaakte pannenkoeken en popcorn en zelfgemaakte chocoladepasta met hazelnoten!
En natuurlijk de bar : lokale dranken (bier, sap, …) en boterhammen met plattekaas (Zuivelprodukten Keymeulen Aalst) en radijsjes van het Ronkel

En niet te vergeten de verkoop van lokale producten bij de receptie met het geweldige team.


Bedankt aan onze sprekers, Danielle en Mark, die ons de hele dag door hebben geïnformeerd.


En natuurlijk alle taken die essentieel zijn voor een soepel verloop, zoals bijvoorbeeld de afwas.

Het was een geweldig feest vol mooie herinneringen.







